مهسا اميرعبداللهيان

بهينه‌سازي شبكه‌هاي انتقال آب توسط الگوريتم ژنتيک و منطق فازی

نام دانشجو

مهسا اميرعبداللهيان

استاد راهنما

محمدرضا چمني، دانشيار، دانشكده مهندسي عمران، دانشگاه صنعتي اصفهان

كيوان اصغري، استاديار، دانشكده مهندسي عمران، دانشگاه صنعتي اصفهان

تاريخ فارغ‌التحصيلي

1388

پست الكترونيك

--------

كلمات كليدي

بهينه‌سازي، الگوريتم ژنتيك، منطق فازي، شبكه‌هاي انتقال آب

چكيده انگليسي

Optimization of Water Distribution Networks using Genetic Algorithm and Fuzzy Logic

مقالات منتشر شده

 

 

چکيده

شبکه­های توزيع آب شهری برای ارتباط بين مصرف­کننده و منابع آب احداث می­شوند و از جمله پيچيده­ترين زيرساخت­های شهری هستند که طراحی و توسعه آن­ها نيازمند تحليل­های گسترده و صرف هزينه‌ي‌ قابل توجه است. در اين پايان­نامه، طراحی بهينه‌ي شبکه‌های انتقال آب با استفاده از الگوريتم ژنتيک و سپس تلفيق اين الگوريتم بهينه­ساز با سيستم تصميم­گيری فازی (الگوريتم ژنتيک- فازی) بررسی شده­است. الگوريتم ژنتيک به‌عنوان يکی از روش­های تکاملی بهينه­ساز، طراحی بهينه شبکه­هايی در ابعاد واقعی و همراه با کليه‌ي تجهيزات مورد نياز در چنين شبکه­ای را برای محققين ممکن کرده ­است. پياده­سازی کاربردی سيستم استنتاج فازی در طراحی شبکه­های انتقال آب نشان می­دهد که می­توان ايده و نظرات طراح و نيز قيود طراحی را در قالب پايگاه قواعد سيستم استنتاجی درآورد و در فرايند طراحی دخالت داد. تبديل روش افراد خبره در طراحی و ارايه­ی الگوريتم­های کارا برای طراحی شبکه­های انتقال آب به‌وسيله‌ي سيستم استنتاج فازی تفکر کاملاً جديدی برای توسعه­ی سيستم­های نرم­افزاری است. در اين پايان­نامه طراحی بهينه دو شبکه متداول بررسی­شده­است.

در مثال اول، طراحی بهينه‌ي شبکه دوحلقه­ای ثقلی صورت گرفته است. اين طراحی شامل تعيين قطر لوله­های موجود در شبکه است و قيود حاکم بر برنامه‌ي بهينه­ساز کمينه و بيشينه‌ي فشار در گره­ها و کمينه و بيشينه‌ي سرعت جريان در لوله­ها است. در فرايند بهينه­سازی، انتخاب به روش رقابتی و ترکيب با استفاده از روش تک­نقطه­ای به‌عنوان مؤثرترين عملگرها در طراحی بهينه‌ي شبکه‌ي انتقال آب توسط الگوريتم ژنتيک شناخته ­شدند. در اين بخش با استفاده از شبيه­سازی­های مکرر جريان در هريک از نسل­های الگوريتم ژنتيک و ترکيب برازندگی مربوط به شبکه در حالت­های مختلف بارگذاری، شبکه­ای با کارايی مطلوب تحت چندين بارگذاری متفاوت طراحی شد. در قدم بعدی، طراحی بهينه‌ي شبکه با استفاده از الگوريتم تلفيقی ژنتيک- فازی بررسی شد. در اين بخش، بهينه­ساز يک الگوريتم ژنتيک است که در قسمت انتساب عدد برازندگی به هر رشته، از يک سيستم استنتاج فازی استفاده می‌شود.

در مثال دوم، شبکه‌ي معروف Anytown بررسی شده ­است که دارای ابعادی در حدود يک شبکه‌ي آب با کليه‌ي مشخصات و فرضيات موجود در شرايط واقعی است. در اين بخش، طراحی کم­هزينه‌ي شبکه شامل تعيين قطر لوله­ها و انجام و يا عدم انجام عمليات ارتقا در آن­ها، تعيين محل مخازن هوايی و کليه مشخصات آن­ها و تعيين محل ايستگاه­های پمپاژ و برنامه‌ي زمان­بندی بهره­برداری از پمپ­ها در هر ايستگاه توسط الگوريتم ژنتيک- فازی بررسی ­شد. با اضافه­کردن قابليت تعبيه پمپ در بخش­های مختلف شبکه، توانايی برنامه‌ي بهينه­ساز در ارضای قيود هيدروليکی افزايش يافت. جهت کاهش تعداد متغيرهای تصميم، تنها محل مخازن هوايی و حداکثر تراز آب در آن­ها توسط الگوريتم بهينه­ساز تعيين شد. بدين طريق يک تابع برازندگی تعميم­يافته خواهيم داشت که با تغيير مسأله، تغيير محدوده‌ي متغيرها، تغيير مشخصات شبکه و ... تغيير نمی­کند و با استفاده از الگوريتم مبتنی بر تصميم­گيری فازی می‌توان دنيای بهينه‌سازی را از محدوده‌ي تحقيقاتی به دنيای مهندسی وارد کرد. با استفاده از اين سيستم، طراح با توجه به قضاوت مهندسی و کليه‌ي شرايط حاکم از جمله شرايط اقتصادی قادر به کنترل جعبه سياه بهينه­ساز است. لازم به‌ذکر است که در فرايند بهينه‌سازی به روش ژنتيک- فازی با افزايش قيود حاکم بر برنامه‌ي بهينه­ساز، زمان لازم جهت همگرايی در روش ژنتيک- فازی با سرعت زيادی افزايش می­يابد.  لذا در هر فرايند طراحی بهينه‌ي شبکه انتقال آب، بايد تعداد محدودی از قيود به‌صورت فازی تعريف شوند.

تحت نظارت وف ایرانی